Hogyan zajlik a vízszivárgás keresés?

A vízszivárgás keresés vagy csőtörés bemérés folyamatait napjainkban már egyszerűen el lehet végezni különböző műszerek segítségével. Ezekkel a műszerekkel olyan meghibásodást is tudunk észlelni, amelyet egyáltalán nem lehetne szabad szemmel, vagy a hagyományos módszerekkel felfedezni. További előnye még ennek a fajta bemérésnek, hogy nincs szükség felesleges bontásra. Bontani csupán akkor szükséges, amikor már meg van határozva az, hogy hol lesz szükség a javításra.

Az újabb építésű házak esetében roppant gyakori az, hogy a fűtés, víz és szennyvízvezetékek a falakban, gipszkarton lapok között, padló alatt és a földbe kerülnek elhelyezésre. Ez természetesen praktikus és esztétikus. Viszont, ha szerelni szükséges akkor nehézségeket szokott okozni. A műszeres csőtörés vizsgálat aszerint működik, ahogy az adott műszer megkívánja. A műszereknek a működését csupán nagyvonalakban mutatjuk be. Ugyanis mindegyik egy roppant bonyolult szerkezet. Az, hogy melyiket alkalmazzuk minden esetben attól függ, hogy éppen mi a probléma, adott helyzethez mérten választjuk ki a szükséges eszközt.

A vízszivárgás bemérés eszközei

Többféle műszer létezik, mint azt már említettük. Ezeknek a műszereknek az egyik hatalmas előnye, hogy bontás és felfordulás nélkül használhatóak, gyorsan és hatékonyan be tudjuk mérni a vízszivárgást. Továbbá emellett költséghatékonyabbá teszik a javítást. Ugyanis nincs szükség felesleges bontásra, ásásra.

Korrelációs csőtörés bemérés – Ennek a bemérés a során egy korrelátort alkalmazunk. Minden csőtörés vagy vízszivárgás folyamán egy erőteljesebb hang keletkezik. Ez a műszer ezt a hangot fogja számunkra megkeresni. Egy megadott csőszakasznak a két végére rezgésérzékelőt helyezünk el. Ezt követően egy hidrofon segítségével felvesszük a szivárgás zaját. Rádiófrekvencián keresztül juttatja el hozzánk az információkat. Tűzcsapnál, csőfalnál, tolózárnál szoktuk alkalmazni.

Elektroakusztikus csőtörés bemérés – Roppant módon hasonlít az előző méréshez. Azonban itt a törésnél lévő víznek a zaját fogjuk megvizsgálni. A víz áramlásának van zaja, viszont egy törés vagy szivárgás folyamán egy sokkal erősebb zajról lesz szó. Ez a kifinomult műszer megfogja nekünk találni a legerősebb zajt. Egy tapintómikrofonnal felvesszük a zaj rezgéseket különböző pontokon. Ezt követően pedig egy talajmikrofon segítségével megnézzük, hogy hol található a legerősebb a zaj.

Csőtörés bemérés jelzőgázzal – Ez a módszer az egyik legjobb a központi fűtésnél, továbbá olyan esetekben, amikor alacsony vízveszteséggel járó vízhálózati problémáról van szó. Akkor is kivitelezhető ez a folyamat, ha nem ismerjük a nyomvonalat. Több időt igényel, viszont olyan vízszivárgásokat is feltud fedezni, amelyeket más készülék nem. Itt egy jelzőgáz-vegyületet juttattunk a vizsgálandó csőszakaszba, ezt követően ez a gáz a csőtörés helyénél el fog távozni. Ezt a távozási pontot fogja bemérni a műszerünk.

Kivitelezhető házilag?

Nincs arra mód, hogy a csőtörés elhárítás házilag kivitelezhető legyen. A legprofesszionálisabb, legpontosabb mérést csak és kizárólag műszerekkel lehetséges elvégezni. Ez pedig egy nélkülözhetetlen része annak, hogy tökéletesen javítsuk meg a meghibásodott csőszakaszt. Mi nem ajánlunk semmilyen házi módszert!