Minden esetben megoldható bontás nélkül a csőtörés bemérése?

 

A csőtörések bemérése műszerekkel a csőtörések diagnosztikájának egy olyan eszköze, amellyel a rejtett csőtörések pontos elhelyezkedése bontás nélkül felfedezhető. Egyértelműen hatalmas előnye, hogy a javítás elvégzéséhez nem szükséges a burkolatokat feleslegesen bontani. A helyreállítás ezáltal jelentősen minimálisabb felfordulással és költséggel fog járni.

Milyen helyzetek során alkalmazható azonban a műszerekkel kivitelezett vízszivárgás keresés, és mennyibe kerül egy ilyen folyamat? Megéri vajon emellett a módszer mellett dönteni?

Egy rejtett csőtörés eredményezte hibák korrigálása

 

Legfőképpen a falban, aljzatbetonban, gipszkarton rendszerekben, továbbá a földbe rejtett és ott kialakított hálózatok javítása nehéz akkor ha a hiba pontos helyét nem ismerjük. A rejtett vízszivárgások röviden azon esetek, amikor a csőtörések konkrét, szemmel látható jellel nem rendelkeznek, vagy ez alapján nem tudjuk pontosan meghatározni a hiba helyét.

A hiba felfedezése, elhárítása egy profi szakembert, optimálisan megválasztott technikát, rendelkezésre álló eszközöket, anyagokat követel meg. Legyen szó akár egy régi ólomcső forrasztásáról, vagy öntöttvas cső javításáról, netán új rendszerekről, műanyag vagy PVC csövekkel való összekötésről.

Pontosan milyen műszeres csőtörés vizsgálat módszereket szoktak használni?

Csőtörések bemérése műszerekkel

Az épületgépészet rohamos fejlődése által, a forradalmi technikai megoldásoknak hála megnőtt a kereslet a vezetékrendszerek nyomvonalának rejtett elvezetésére. Azonban ezek egy meghibásodás során problémát okozhatnak a hiba helyének megállapításában.

A falnedvesség mérés kivitelezésére alkalmas műszerek alkalmasak a falak belsejében, a burkolatok és csempék alatt található nedvességet érzékelni. Ezáltal segítik a csőtörés pontos területének a felfedezését. A műszeres bemérés segítségével időt, és költséget spórolhatunk meg és búcsút mondhatunk a csőtöréssel járó károknak. Napjainkban már nagyon sok módszer adódik ennek a kivitelezésére. Bontás nélkül akár több száz méternyi csővezeték megvizsgálására is lehetőség adódik.

A csőtörés bemérés jelzőgázzal egy remekül alkalmazható módszer abban a helyzetben is, amikor nem ismerjük a vezetékek nyomvonalát. A rendszert a bemérést megelőzően szükséges feltölteni a jelzőgázzal, amely a nitrogén és a hidrogén tevődik össze. A hidrogén a törés, vagy szivárgás területén kiszabadul a rendszerből, és a föld felszíne felé, függőleges irányba halad.

A hidrogén a felépítéséből adódóan bármely előtte lévő rétegen át tud hatolni. A készülék érzékeli a földből kijövő hidrogént, és pontosan megfogja mutatni a cső hibájának az elhelyezkedését. Az ötrétegű műanyag csövek esetében a jelzőgáz a cső rétegei között viszont tovább terjedhet. Ezáltal a mérés pontossága jelentősen csökken majd. Hasonló esetben, a tömör aszfalt, vagy beton felszín is rontja majd a hatékonyságot. A gáz ilyen esetben hajlamos az aszfaltozott felület két szélén utat lelni magának.

Milyen eszközöket tudunk alkalmazni?

 

Lehetőségünk adódik a csőrendszerből kilépő víz által kiadott zajt speciális műszerek alkalmazásával bemérni. Az egyik ilyen módszer, az az elektroakusztikus csőtörés bemérés. Egy profi szakember egy talajmikrofon használatával képes meghatározni, hogy hol a legerősebb a zaj, ennek segítségével meg lehet határozni a csőtörés forrását.

Egy másik jól alkalmazható módszer az a korrelációs csőtörés bemérés. Ez az eszköz egy speciális számítógép, amely a vizsgált csőszakaszra helyezett két érzékelő által képes kiszámolni, hogy az érzékelőkhöz képest hol található a vízszivárgás területe. A működési elv azon alapszik, hogy a szivárgó víz által kiadott hanghullámok az összes irányba azonos sebességgel terjednek. A speciális érzékelők azon nyomban jelzik a készüléknek, amikor a hanghullámokat befogták. Ez pedig a fogadott jelek időbeli különbsége mentén behatárolja a hibahelyet.

Milyen árakkal kell számolni?

A legtöbb esetben nem létezik egy könnyen értelmezhető árlista a bontás nélküli csőtörések bemérésére való tekintettel. Ez legfőképpen abból fakad, hogy szinte az összes eset egyedinek tekinthető. Ugyanis a vizsgálandó csőszakasz hosszától elindulva, az alkalmazott eszközökön át, hogy ismerjük-e a nyomvonalat, milyen az anyaga a csöveknek. Ezek mind befolyásolják a csőtörés bemérés folyamatát. Ezért az ahhoz szükséges időt és anyagköltséget is. Ezek azok a szempontok, amelyek mentén kialakul majd a munka díja.